Przepis na naleśniki

Naleśniki, to wiele możliwości w kuchni. Rodzajów ich podawania jest bardzo dużo. Tak samo przepisów. Jednak każdy przepis na naleśniki, może być przez nas samodzielnie zmodyfikowany. Również naleśniki można podawać samodzielnie, bądź z różnymi dodatkami jak np. owoce, czekolada, mięso mielone. Naleśniki są też ciekawym pomysłem na śniadanie, obiad, czy kolacje. To danie uniwersalne. Moje dzieci uwielbiają naleśniki cienkie, z przepisu dziadka Romana. Tak mnie mój Tata nauczył ich wykonywać i z takiego przepisu na naleśniki korzystam od lat. 


Mój ulubiony przepis na naleśniki!

Dlaczego? Bo to smak domu rodzinnego. I smak dzieciństwa. Mój tata podawał je z domowym dżemem z jagód, truskawek, czy czarnej porzeczki. Zapiekał je z twarogiem na słodko. Ale również w naleśniki zawijał parówki z serem, podsmażał i polewał keczupem. Ktoś bardzo oporny musiał się temu daniu poddać. Nie byłam to ja. Dlatego ten przepis na naleśniki jest moim ulubiony. I to właśnie nim chce się z Wami na moim blogu podzielić. 

Składniki na naleśniki:

  • 1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlać mleko i wodę gazowaną. Wszystko wymieszać aż do gładkiej masy. Dodać olej i wymieszać aż do rozprowadzenia oczek w cieście. Na teflonowej patelni dodać 2 krople oleju, nagrzać ją do odpowiedniej temperatury. Wlewać 1 wazówkę ciasta i rozprowadzić po patelni na całej jej szerokości. Tak by naleśnik był wystarczająco cienki. Obsmażyć z jednej i drugiej strony.

Ten przepis na naleśniki daje możliwość podawania ich z różnymi dodatkami. Jak owoce, warzywa, mięso mielone, czekolada, czy twaróg. Wszystko to zależy od Waszego pomysłu. Są idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek, a nawet kolacje!

Smacznego!

Komentarze

instagram