Przepis na miękkie pierniczki świąteczne

Od jakiegoś czasu pieczenie i dekorowanie świątecznych pierniczków jest w moim domu tradycją. Jednak nie lubię przygotowań świątecznych na długo przed nimi. Nie lepię pierogów na Wigilię i nie mrożę ich. Tak samo nie piekę pierniczków na początku grudnia. Wigilia jest 24 grudnia a Święta Bożego Narodzenia, dzień później. Dlatego pierniczki muszą być na czas. Aby tak było muszą być szybko miękkie. Mam dla Was przepis na miękkie pierniczki świątecznie, które możecie upiec 22 grudnia a ozdobić wraz z dziećmi 23 grudnia i czuć magie Świąt.


Przepis na miękkie pierniczki świąteczne

By wykonać świąteczne pierniczki będziesz potrzebować takie składniki jak:

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki naparu z mocnej kawy
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 kostki masła
Przygotowanie:

Miód ucieramy w misce z masłem (może być lekko podgrzane), cukrem i jajkiem. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (wymieszane z 2 łyżkami ciepłej kawy) i skórkę cytrynową. Ucieramy i wsypujemy przesianą mąkę i sodę. Zagniatamy ciasto i starannie przykryte odstawiamy do lodówki na 2 - 3 dni (ale można i na dwa tygodnie, lub tylko 24 godziny jeśli nam się śpieszy).

W dniu pieczenia pierników wyjmujemy ciasto z lodówki, przygotowujemy stolnicę, foremki i odpowiednią ilość miejsca na świeżo upieczone pierniki, które muszą stygnąć leżąc płasko na pergaminie.

Gdy ostygną można zacząć niesamowitą zabawę w dekorowanie przepysznych świątecznych pierników. 

Pierniczki po 12 godzinach od upieczenia są już miękkie i wyjątkowo smaczne. Jeśli szukacie przepisu na miękkie pierniki świąteczne, to koniecznie musicie te przygotować. 

Ja moje pierniczki zdobię lukrem i roztopioną czekoladą. Dodatkowo używam wszystkich dekoracji jakie znajdę w sklepie. Jednak inwencje zostawiam moim dzieciom. 


Komentarze

instagram