Sezon na truskawki, to ten który wyczekuję wytrwale od lipca do maja następnego roku. Mam tak już od dzieciństwa. Pamiętam kiedy za kilogram truskawek moim rodzice płacili około 1 zł i tata kupował dużo tego owocu. W wielkich miskach razem z siostrą trzeba było usuwać ogonki. I co druga lądowała w buzi. A tata zawsze nas przyłapywał kiedy wyjadałyśmy. Ale udawałyśmy, że wcale nie. Niestety te czasy już minęły. Obecnie truskawka w sezonie nie należy do tanich i wyczekiwanie niższej ceny może skończyć się niezjedzeniem owocu wcale. Dlatego choć raz musimy je zjeść. Tym razem nie jako deser, a obiad. Korzystają z przepisu Grzesia z MniamMniam.com :)
Przepis makaron z truskawkami.
To bardzo łatwe danie. Szybkie i co najważniejsze bardzo smaczne. Moje dzieci pochłonęły dziś obiad w prędkości światła. Co jako mamę bardzo cieszy. Było też bardzo ciepło na dworze, dlatego taki obiad idealnie się sprawdził. Jeszcze sezon w pełni, wiec możecie je wypróbować. Do czego was zachęcam, bo danie jest wyjątkowo smaczne.
Składniki:
- ok. 1 kg truskawek
- 1 opakowanie makaronu kokardki
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżka pasty waniliowej
Odłożyć 10 dużych truskawek i pokroić na plasterki. Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem, śmietanką i pastą waniliową. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu makaron przełożyć na talerz i polać sosem truskawkowym. Udekorować kawałkami truskawek. I gotowe. Cudownie łatwe, jednak obłędnie pyszne letnie danie na pewno zachwyci wasze pociechy i was.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz