Jak wiecie, staram się gotować zdrowo. Szczególnie, jeśli chodzi o obiady. Bardzo ważne jest dla mnie to, by cały posiłek był przygotowany samodzielnie. Oczywiście wiadomo, że łatwiej w przypadku przepisu na Spaghetti Bolognese, sięgnąć po sos w słoiku. Który już jest przyprawiony. Można go odgrzać, bądź wrzucić do podsmażonego mięsa. Ugotować makaron i gotowe. Jednak czy taki sos na pewno jest dobrym pomysłem? Na pewno lepszy od sosu z proszku - jednak nie do końca go polecam. A przecież przygotowanie Spaghetti Bolognese od początku do końca samodzielnie, jest dziecinne proste. Zdradzę Wam zatem mój przepis.
Składniki:
- 1 paczka makaronu spaghetti
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej najwyższej jakości
- 2 puszki krojonych pomidorów w puszcze (w sezonie można skorzystać ze świeżych obranych ze skórki)
- 1 mała cebula
- Sól, pieprz, bazylia, cukier
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnie dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek. I zeszklij na niej posiekana drobno cebulkę. Dodaj zmielone mięso z łopatki wieprzowej. Dopraw odrobiną soli i czarnego pieprzy. Kiedy mięso zrobi się szare, dodaj pomidory z puszki. Podsmażaj, mieszając do czasu kiedy sos stanie się wystarczająco gęsty. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Makaron polej przygotowanym sosem i posyp świeżo startym serem. I gotowe!
Jest zdrowo, smacznie i łatwo! A moje dzieci uwielbiają makaron podany w ten sposób właśnie.
Komentarze
Prześlij komentarz