Przepis na pieczone ziemniaki z ziołami

Pieczony ziemniak to idealny dodatek do różnego rodzaju dań. Jednak może też być samodzielną przekąską podawaną z sosami. Jest też świetną alternatywą dla frytek, jeśli te nam się już przejadły - o ile to w ogóle możliwe. Przepis na pieczone ziemniaki jest banalnie prosty. Oczywiście taki z piekarnika, nigdy nie będzie smakował tak samo jak ogniska. Jednak na pewno będzie świetną alternatywą. 


Pieczonego ziemniaka można podawać zarówno zimą, jak i wiosną czy latem. Jednak pieczony ziemniak młody, to dopiero rarytas. Moje dzieciaki go uwielbiają. Piekę je w piekarniku z ziołami. Idealnie pasują do jajka sadzonego, czy mięsa. 

Przepis na pieczonego ziemniaka z ziołami

Składniki:
  • ziemniaki (ilość w zależności od potrzeb - czym więcej tym lepiej)
  • zioła (oregano, mielona czerwona papryka słodka, bazylia, tymianek, sól)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki. Małe, młode ziemniaki można zostawić w całości. Myjemy i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do czasu rozpoczęcia wrzenia. Odcedzamy z wody. Polecamy oliwą z oliwek i dodajemy wszystkie zioła i sól. Na oko, z wyczuciem. Z solą ostrożnie. Z ziołami - czym więcej tym będą bardziej aromatyczne. 
Ziemniaki rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folią aluminiową. Równomiernie, by nie leżały na sobie. Wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Pieczemy do czasu aż będą miękkie, zarumienione i lekko chrupiące. 

Można podawać z wybranymi sosami, pasującymi do ziemniaków. 

Smacznego!

Komentarze

instagram